Huidig

Schubert

Franz Schuberts korte bestaan is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart, hij was net zo’n muzikaal talent. In deze voorstelling wordt het dramatische levensverhaal van deze sympathieke jonge componist verteld. 

Luister naar de prachtige muziek van Schubert, geplaatst in de context van zijn leven en tijd. Leer hem kennen door het persoonlijke drama van zijn ziekte, het mysterie omtrent zijn liefdesleven. De beroemde stukken die hij schreef worden gespeeld door uitmuntende musici, The Dutch String Collective.


Het levensverhaal van Franz Schubert is al eeuwen in nevelen gehuld. Door speculaties en mythes hebben vele schrijvers hun fantasie de vrije loop gegeven. Wij vertellen het echte verhaal. Brieven, dagboeken, schilderijen en nalatenschappen vertellen ons waarom hij de kansen niet kreeg die Mozart had. Hoe het kon dat hij zo ongelooflijk snel en bijzonder componeerde. Wat de rol van Beethoven in zijn leven was. En wie was Carolyne Estherhazy? 

 

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de persoon Carolyne Estherhazy. Zij is het meisje aan wie Schubert lesgaf maar waar verder weinig over bekend is. Zij blikt terug op haar leven, jaren nadat Schubert al op 31-jarige leeftijd is gestorven. Zij heeft zijn bladmuziek, ze is alleen. Ze vertelt over Schubert’s jeugd, zijn muzikale talent, zijn tijd als koorknaap. Ze leert hem kennen als hij haar als kind pianoles geeft en maakt -op afstand- zijn studentenjaren mee. Ze blijft zijn leerling, een platonische verhouding en een diepe vriendschap ontstaat. Ze maakt zijn einde mee en blijft achter met zijn muziek. Vanwege het standsverschil blijft ze in haar relatie tot Schubert’s leven een toeschouwer. Door haar verhaal neemt ze het publiek ook mee als toeschouwer, en wordt het een gezamenlijke ervaring waarin Schubert een goede vriend wordt die je niet meer wilt verliezen.



Gesteund in 2022 door: Van Ommeren de Voogt Stichting, Stichting Jan Nieuwenhuyzen.

 in 2021: Norma Fonds, Prins Bernhard cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Berch Heemstede Fonds.

Musici:

Marieke de Bruijn – viool 

Jonathan Waleson – piano 

Jan Erik van Regteren Altena – viool 

Mark Mulder – altviool
Jos Teeken – cello 

Antonis Pratsinakis – cello 


Tekst en idee: Marieke de Bruijn

Regieadvies: Ruut Weissman

ism George Visser Producties

Rondom Bach

Het Brandenburgse concert nr 3 van Johann Sebastian Bach heeft een bijzondere plaats in de muziekgeschiedenis. De bezetting met 3 violen, 3 altviolen en 3 celli is opmerkelijk, en is daarvoor en daarna nooit meer door Bach of tijdgenoten gebruikt.


Het Dutch String Collective biedt een virtuoos en aanstekelijk programma rondom dit meesterwerk, met solisten uit het ensemble zelf in concerto grossi van Händel en Vivaldi, en in het vioolconcert van Bach en het dubbelconcert voor 2 celli van Vivaldi. Natuurlijk met de typische, en voor het Dutch String Collective gebruikelijke, tekst en uitleg door Marieke de Bruijn.


Musici:

Marieke de Bruijn – viool

Jacob Plooij – viool

Sandra Karres – viool

Mark Mulder – altviool

Laura van der Stoep – altviool

Frank Goossens – altviool

Jos Teeken – cello

Jozien Jansen – cello

Antonis Pratsinakis – cello

Ursula Duetschler – klavecimbel

Marijn van Prooijen – contrabas 

Klimaatsymfonie

Musici:

Marieke de Bruijn – viool

Jacob Plooij – viool

Laura van der Stoep – altviool

Mark Mulder – altviool

Jos Teeken – cello

Marijn van Prooijen – contrabas

Naar buiten! De natuur in! Weg uit het vieze benauwde stinkende Wenen van 1800. De zachte lentezon voelen, het ontluikende groen zien. Dat moet Beethoven gedacht hebben toen hij de stad verliet om zijn 6de symfonie te schrijven.



Hoe weergaloos mooi beschrijft Beethoven in zijn muziek zijn ervaringen in de natuur. Je voelt met hem de vreugde van de lentezon, de zwoele wind, je ruikt de aarde, de bloemen, de kruiden. Je hoort de vogels, de insecten, de regen en het onweer. Maar vooral vóel je zoveel, dankbaarheid voor alles wat er zomaar is, ieder jaar weer, jaar in jaar uit, eeuwen lang.

Maar de natuur die Beethoven zo graag opzocht en die hem zo bekoorde, zal die wel blijven bestaan? Zal het over 200 jaar nog zo mooi, groen, en heerlijk zijn als toen Beethoven zich liet verleiden door de geuren en kleuren van de natuur? Nu worden beken overstromingen, zomerzon wordt bosbranden, vogels en insecten worden bedreigde biodiversiteit. We zijn al het waardevolle wat de aarde in zich bewaart aan het verkwisten, met desastreuze gevolgen.


De musici van het Dutch String Collective willen met hun muziek een statement maken over de kwetsbaarheid van de natuur, en de noodzaak tot verandering. Daarom dopen zij de 6e symfonie van Beethoven om tot “Klimaatsymfonie”. De bewerking van de symfonie voor 6 strijkers is al tijdens Beethovens leven gemaakt opdat mensen van deze mooie bijzondere muziek kunnen genieten zonder dat je naar de concertzaal hoeft of een groot symfonieorkest tot je beschikking hebt. Nieuwe alinea

A Stairway to Heaven

Het Dutch String Collective presenteert met trots hun nieuwste theatershow: "A Stairway to Heaven". Deze adembenemende voorstelling neemt het publiek mee op een boeiende reis door drie eeuwen muziek. Van Amadeus tot Zeppelin, een A tot Z met klassiekers van honderden jaren geleden tot klassiekers van nu.

Stairway to Heaven, een van de grootste rocksongs van de 20e eeuw, vormt het vertrekpunt van dit verrassende theaterconcert. Het Dutch String Collective verkent een rijke selectie aan muzikale meesterwerken waaronder muziek van Purcell, Vivaldi, Mozart en Brahms en toont aan dat klassieke composities even 'catchy' kunnen zijn als popmuziek. En dat tijdloze composities van Led Zeppelin, The Beatles en Rogier van Otterloo net zo goed aanspraak kunnen maken op de term klassieke muziek.


"Met deze muziek brengt het Dutch String Collective je graag eventjes een stukje dichter bij de hemel, een trappetje naar een plek waar je kunt genieten, waar je kunt verdwijnen", aldus Marieke de Bruijn, oprichter en leider van het ensemble. In haar korte tekstjes belicht ze achtergronden en legt ze verbanden tussen de nummers en de componisten. Waarom ze schrijven wat ze schrijven. Wie er ooit beroemd was, wie werd verguisd en vergeten... Dat vaak de meest geliefde artiesten met een quick way to heaven gingen. 

"De beste muziek blijft", benadrukt het ensemble, en nodigt hiermee het publiek uit voor een bijzondere avond vol emotie, vuur en passie. 

Met muziek van onder andere: Pucell, von Gluck, Mozart, Holst, Piazzolla, De Falla, de Beatles en Led Zeppelin.


Musici:

Marieke de Bruijn - viool en tekst

Jacob Plooij – viool

Mark Mulder – altviool

Jos Teeken – cello

Marijn van Prooijen – contrabas


ism George Visser Productions

Portret van een Violiste

Een concert met muziek en schilderijen door Marieke de Bruijn en David Herman


In 1916 of ’17 reist een beeldschoon meisje van Hongarije naar Nederland, een neutrale haven in het door oorlog geteisterde Europa. Ze is een getalenteerd violiste, met onder haar leermeesters grootheden als de Hongaar Jenö Hubay en de Duitser Carl Flesch. Ook al komt ze uit een gegoede familie, zij ziet er niet tegen op om van haar muziek te gaan leven – als ze maar weg is van thuis. In Domburg wonen haar oom en tante, allebei kunstenaars, en dat is een goede uitvalsbasis.


Zo begint het verhaal van Mili Herman (1901-1991), een kleine triomftocht eigenlijk: ze geeft recitals in verschillende landen, ze verkeert in society-kringen in Amsterdam en Berlijn, en wordt geportretteerd door kunstenaars uit de omgeving van haar oom en tante. Meermalen bijvoorbeeld door Jan Toorop, die haar lange brieven schrijft. Isaac Israëls, dol op vrouwelijk schoon (en 36 jaar ouder dan zij), zegt te hopen dat zij nog even niet met een ander in het huwelijksbootje stapt. In 1926 trouwt Mili met een Nederlander die geen kunstenaar is, maar kasteelheer: Edu Lüps, eigenaar van het huis Biljoen in Velp. Het is een juweeltje van een kasteeltje, waar dan een heel nieuw leven voor haar aanbreekt.

Violiste Marieke de Bruijn vertelt het levensverhaal van deze jonge violiste door middel van muziek. Zij speelt samen met pianist David Herman stukken uit het begin van de 20ste eeuw en muziek die deze violiste gespeeld heeft die tekenend zijn voor haar tijd en leven. Ook de portretten en vele brieven van de kunstenaars die haar portretteerden komen aan bod bij dit concert. Geniet van een levendig en toegankelijk concert waarin prachtige muziek te horen is van onder meer Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Henriette Bosmans, Claude Debussy en de pas recent ontdekte Rosy Wertheim. 


Musici:

Marieke de Bruijn – viool

David Herman – piano

De Kleine Mozart (4+)

Bij Wolf thuis werd door iedereen muziek gemaakt, zijn vader was vioolleraar en zijn zusje en hij speelden viool en piano. Hij bedacht bij alles wat hij deed een liedje en schreef het op. Zo ging hij steeds meer componeren en werd hij er erg goed in. Hij trad ook op voor koningen en edelen, en hij reisde door heel Europa om zijn muziek te laten horen.


Mozart was vier jaar toen hij zijn eerste pianoconcert componeerde. Zijn muziek is de meest herkenbare en toegankelijke muziek van alle klassieke muziek. De liedjes klinken zo vanzelfsprekend, je kan ze bij wijze van spreken zo meezingen. Maar de kleine Mozart was niet in alles zo wonderlijk, hij moest ook leren veters strikken en zijn bord leeg eten. Hij maakte ook ruzie met zijn zusje en speelde verstoppertje.

Marieke de Bruijn neemt je in deze voorstelling aan de hand en laat je de jonge jaren van Wolf meebeleven. Samen met de drie andere strijkers van het strijkkwartet speelt ze in het echt de muziek van dit bijzondere kind, als had hij het net bedacht en opgeschreven. De muziek wordt tot klinken gebracht en voor de kinderen toegankelijk gemaakt, muziek die kinderen eigenlijk iedere dag zouden moeten horen.


Musici:

Marieke de Bruijn – viool

Petra Griffioen – viool

Vera van der Bie – altviool

Michiel Weitner – cello


Tekst en concept: Marieke de Bruijn


Carnaval der Dieren (4+)

Spel: Ton Meijer


Musici:

Marieke de Bruijn – viool

Jacob Plooij – viool

Mark Mulder – altviool

Jos Teeken – cello

Marijn van Prooijen – contrabas

Gerard Bouwhuis – piano

Nikola Meeuwsen – piano

Fie Schouten – klarinet

Barry Jurjus - slagwerk

Sarah Jeffrey – fluit


Het Carnaval der Dieren door het Dutch string Collective met Ton Meijer is een interactieve familievoorstelling voor jong en oud waarin iedereen meedoet. Ton Meijer brengt de muziek van Camille Saint- Saëns tot leven door kinderen te laten toneelspelen, op het podium en in de zaal.



De muziek, waarin de dieren worden uitgebeeld, wordt gespeeld door een 10-koppig orkest, precies zoals de componist het bedacht heeft. Gedichten van Marieke de Bruijn en de aanstekelijke en hilarische manier van werken door Ton Meijer maken dit een onmisbare ervaring.


Ton Meijer is acteur en theatermaker, heeft een grote passie voor kunsteducatie en maakt in dat kader voorstellingen over bijvoorbeeld de muziek van Mozart en Bach die hij over de hele wereld speelde. Maar ook maakte hij voorstellingen naar kinderboeken, vooral die van zijn overleden echtgenoot Sieb Posthuma, zoals Aadje Piraatje en Rintje. In 2023 kreeg hij de Andreaspenning voor zijn grote inzet voor cultuur in de stad Amsterdam.


Share by: