Projecten

Dutch String Collective brengt een muzikale reis in "A Stairway to Heaven"

Het Dutch String Collective presenteert met trots hun nieuwste theatershow: "A Stairway to Heaven". Deze adembenemende voorstelling neemt het publiek mee op een boeiende reis door drie eeuwen muziek. Van Amadeus tot Zeppelin, een A tot Z met klassiekers van honderden jaren geleden tot klassiekers van nu.


Stairway to Heaven, een van de grootste rocksongs van de 20e eeuw, vormt het vertrekpunt van dit verrassende theaterconcert. Het Dutch String Collective verkent een rijke selectie aan muzikale meesterwerken waaronder muziek van Purcell, Vivaldi, Mozart en Brahms en toont aan dat klassieke composities even 'catchy' kunnen zijn als popmuziek. En dat tijdloze composities van Led Zeppelin, The Beatles en Rogier van Otterloo net zo goed aanspraak kunnen maken op de term klassieke muziek.


"Met deze muziek brengt het Dutch String Collective je graag eventjes een stukje dichter bij de hemel, een trappetje naar een plek waar je kunt genieten, waar je kunt verdwijnen", aldus Marieke de Bruijn, oprichter en leider van het ensemble. In haar korte tekstjes belicht ze achtergronden en legt ze verbanden tussen de nummers en de componisten. Waarom ze schrijven wat ze schrijven. Wie er ooit beroemd was, wie werd verguisd en vergeten... Dat vaak de meest geliefde artiesten met een quick way to heaven gingen. 


"De beste muziek blijft", benadrukt het ensemble, en nodigt hiermee het publiek uit voor een bijzondere avond vol emotie, vuur en passie. 


Het Dutch String Collective is bekend om hun unieke combinatie van zowel indrukwekkende eigen klassieke producties als hun bijdragen aan Nederlandse filmscores, populaire shows en en albums van artiesten. Gevormd door oprichter en leider Marieke de Bruijn, brengt het collectief met passie en vakmanschap muziek naar een breed publiek. 


klik hier voor de speellijst

πŸŽ΅πŸŒ“πŸŒŸWoensdagavondenπŸŒŸπŸŒ—πŸŽΆ

En toen kwam corona, de lockdown zorgde ervoor dat de musici thuis kwamen te zitten. Avondklok, 1,5 meter maatregelen, qr-codes, concerten geannuleerd, verzet, verschoven, gecanceld en ga zo maar door....

Om creatief te blijven, in vorm,  én voor de broodnodige sociale cohesie besloot het Dutch String Collective elke woensdagavond bij elkaar te komen, en vanaf oktober 2020 tot heden (december 2021) zijn er vele woensdagavonden geweest. Met steun van het Kickstart Cultuurfonds heeft het ensemble haar activiteiten van de woensdagavonden vast kunnen leggen in een aantal korte films. Op deze manier heeft het publiek toch kunnen genieten van de muziek en ontwikkelingen van het ensemble.


β˜€οΈπŸŒ±Springtime in Amsterdam 🌷

Het Dutch String Collective is gevraagd door De Nationale Opera voor:


Filmdebuut Christof Loy - in plaats van Lehárs Die lustige Witwe vinden de opnames plaats van een film die zich afspeelt in Amsterdam met muzikaal repertoire uit operettes, musicals en Franse chansons. De musici zijn onder meer degenen die waren geëngageerd voor Lehár: bariton Henk Poort, mezzosopraan Theresa Kronthaler, bariton Thomas Oliemans en sopraan Annette Dasch. De opnames vinden eind maart, begin april plaats.


Het is nog niet bekend wanneer de film in premiere gaat, kijk voor informatie op: https://www.operaballet.nl



🎻Geniale Mozart🎻

 Het Dutch String Collective speelt Mozart’s Grande Sestetto Concertante

Het meesterwerk van Wolfgang Amadeus Mozart gespeeld door 6 strijkers!


Toen het Sinfonia Concertante voor viool, altviool en orkest een paar jaar na Mozarts dood werd uitgegeven, was het meteen mateloos populair. Omdat er niet altijd een orkest voor handen was om het te spelen is er in die tijd een bewerking gemaakt voor strijksextet. Het leuke van deze bewerking is dat de oorspronkelijke solopartijen van de viool en de altviool helemaal verweven zijn met de andere stemmen, en dus ook door alle spelers gespeeld worden. Verder op het programma staat muziek van Von Gluck, Borodin en eigen werk van de musici van het Dutch String Collective!

Marieke de Bruijn (violiste en leider van het ensemble) zal tijdens het concert toelichting geven over de gespeelde muziek. Zo wordt het publiek deelgenoot van het avontuur dat het spelen van deze prachtige klassieke werken is.


Marieke de Bruijn viool

Jacob Plooij viool

Mark Mulder altviool

Adriaan Breunis altviool

Jos Teeken cello

Antonis Pratsinakis cello


Concertdata: 29, 30 juni, 3 juli 2021

Deze concerten zijn tot stand gekomen met een subsidie van het Fonds Podiumkunsten: Balkonscenes


🎢🎻🐒🐠🐘 Carnaval des Animaux πŸ†πŸπŸ¦’πŸŽ»


Bekijk de livestream!

Het Dutch String Collective speelt het Carnaval der Dieren van Camille Saint- Saens.


Ga lekker zitten voor dit prachtige, humoristische en vooral vriendelijke meesterstuk van Camille Saint-Saëns!

Mattijs van der Woerd
verteller
Gerard Bouwhuis
piano
Nikola Meeuwsen
piano
Fie Schouten
klarinet
Barry Jurjus
slagwerk
Sarah Jeffrey
fluit
Dutch String Collective: Marieke de Bruijn viool, Jacob Plooij viool, Mark Mulder altviool, Jos Teeken cello, Marijn van Prooijen contrabas


Gedichten: Marieke de Bruijn


"Us three really enjoyed watching the concert on Saturday, thanks for sharing the link, was nice to switch up life at home πŸ₯° I love The Carnival of the Animals, the Aquarium is my fave! Hope to take Emil to see a performance one day."


" top klasse live stream. wij zaten er full power in, ook al kan ik iedere slag en noot dromen, van kinds af... het was als nieuw! als NU. en de gedichten erbij: subliem subliem!!! dank aan dit topteam..."


"Wonderful! A great way to spend some time on my Saturday afternoon."


"fijn, fijn, fijn.... "


Schubert


Franz Schuberts korte bestaan is minstens zo opmerkelijk als dat van Mozart, hij was net zo’n muzikaal talent. In deze voorstelling wordt het dramatische levensverhaal van deze sympathieke jonge componist verteld. 

Luister naar de prachtige muziek van Schubert, geplaatst in de context van zijn leven en tijd. Leer hem kennen door het persoonlijke drama van zijn ziekte, het mysterie omtrent zijn liefdesleven. De beroemde stukken die hij schreef worden gespeeld door uitmuntende musici, The Dutch String Collective.


Het levensverhaal van Franz Schubert is al eeuwen in nevelen gehuld. Door speculaties en mythes hebben vele schrijvers hun fantasie de vrije loop gegeven. Wij vertellen het echte verhaal. Brieven, dagboeken, schilderijen en nalatenschappen vertellen ons waarom hij de kansen niet kreeg die Mozart had. Hoe het kon dat hij zo ongelooflijk snel en bijzonder componeerde. Wat de rol van Beethoven in zijn leven was. En wie was Carolyne Estherhazy? 

 

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de persoon Carolyne Estherhazy. Zij is het meisje aan wie Schubert lesgaf maar waar verder weinig over bekend is. Zij blikt terug op haar leven, jaren nadat Schubert al op 31-jarige leeftijd is gestorven. Zij heeft zijn bladmuziek, ze is alleen. Ze vertelt over Schubert’s jeugd, zijn muzikale talent, zijn tijd als koorknaap. Ze leert hem kennen als hij haar als kind pianoles geeft en maakt -op afstand- zijn studentenjaren mee. Ze blijft zijn leerling, een platonische verhouding en een diepe vriendschap ontstaat. Ze maakt zijn einde mee en blijft achter met zijn muziek. Vanwege het standsverschil blijft ze in haar relatie tot Schubert’s leven een toeschouwer. Door haar verhaal neemt ze het publiek ook mee als toeschouwer, en wordt het een gezamenlijke ervaring waarin Schubert een goede vriend wordt die je niet meer wilt verliezen.

ο»Ώ

Gesteund in 2022 door: Van Ommeren de Voogt Stichting, Stichting Jan Nieuwenhuyzen.

 in 2021: Norma Fonds, Prins Bernhard cultuurfonds, Gravin van Bylandt Stichting, Berch Heemstede Fonds.

Marieke de Bruijn, idee, tekst en viool 

Jonathan Waleson, piano 

Jan Erik van Regteren Altena, viool 

Mark Mulder, altviool
Jos Teeken, cello 

Antonis Pratsinakis, cello 


regieadvies: Ruut Weissman

ism George Visser Producties

Deze voorstelling is tot stand gekomen met behulp van financiële ondersteuning door:

Share by: